izaberi jezik

XVIII festival, 2022. godina

U SREMSKIM KARLOVCIMA ODRŽAN FESTIVAL KUGLOFA

Vođeni idejom da se od zaborava sačuva tradicija i kultura Podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedstva, po kojima je Vojvodina naširoko poznata, Fondacija ZAVIČAJNA KUĆA u saradnji sa Udruženjem “Petrovaradin Media”, od 3. do 5. juna organizovala je FESTIVAL KUGLOFA u Sremskim Karlovcima. Posebno mesto u kuhinji Podunavskih Švaba zauzimao je kolač kuglof, nekada neizostavna poslastica na nedeljnoj trpezi i brend opštine Sremski Karlovci, u čiju čast se poslednjih 20 godina održava Festival.

Prvi dan festivala obeležilo je otvaranje izložbe slika neafirmisanih slikara, u Fondaciji ZAVIČAJNA KUĆA, kao i program za najmlađe posetioce. Na izložbi slika je bilo izloženo 17 slika koje su Fondaciji poklonili slikari na slikarskoj koloniji 2013. godine. U programu za najmlađe su učestvovali učenici četvrtog razreda osnovne škole 23 Oktobar iz Sremskih Karlovaca. Oni su, uz asistenciju svoje učiteljice Milice Jočić, bojili mini kuglofe u okviru teme programa pod nazivom "Šašavi kuglof". Samostalni žiri je simbolično nagradio njihovu kreativnost i angažovanost. Autorka najlepšeg "Šašavog kuglofa" je dobila čokoladu, a svi su počašćeni sokovima.

Narednog dana, u subotu, na zadovoljstvo organizatora, izlagača i učesnika, na Festival kuglofa udobnim vozom iz Beograda u Sremske Karlovce, doputovali su i brojni ambasadori. Njih je po dolasku u zgradi opštine srdačno pozdravio Aleksandar Stojkečić, Predsednik Opštine Sremski Karlovci, nakon čega su u pratnji turističkog vodiča obišli FESTIVAL KUGLOFA, znamenitosti i vinarije tog mesta. Nakon zanimljive ture i predaha uz tradicionalnu kuhinju, kuglofe i vino, ambasadori Kube, Alžira, Slovačke, SAD, Kambodže, Angole i Belgije vozom su se vratili u Beograd. Istog dana tura obilaska Sremskih Karlovaca organizovana je i za sve zainteresovane posetioce, dok je pred izlagačima bio izazov kako na najbolji način predstaviti sebe, svoj štand i proizvode gostima i stručnom žiriju.

O ponudi Festivala i satnici, posetioce je tokom tri dana manifestacije infomisao voditelj programa, koji je uz organizatore građanima bio na raspolaganju za sve dodatne informacije u vezi sa sadržajima koji se odnose na Festival.

Nakon tradicionalno organizovane povorke uz zvuke valcera, gde su se u nošnjama predstavili proizvođači vina, kuglofa, meda i ručno pravljenih predmeta, proglašeni su i najbolji kuglofi ovogodišnjeg festivala. Među pristiglim poslasticama, najukusnije kuglofe napravile su Aleksandra Avramović iz Sremskih Karlovaca (osvojeno 1. mesto) i Snežana Švarc Janić (osvojeno 2. i 3. mesto). One su potom na izlagalištu pred posetiocima demonstrirale svoj način pravljenja kuglofa, odgovarajući na njihova pitanja u vezi sa time kako pripremiti najukusniji kolač.

U samom centru, u zgradi opštine Sremski Karlovci, organizovana je dodela PRIZNANJA ZA ČESTITOST, koju dodeljuje Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba ZAVIČAJNA KUĆA. U konkurenciji fizičkih lica, priznanje je dodeljeno Jakobu Pfajferu, katoličkom župniku i naddekanu bačkom iz Odžaka. U konkurenciji pravnih lica, ove godine nagradu je primio programski direktor Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, Dinko Gruhonjić.

Završni dan Festivala naveo je proizvođače da na svoje štandove donesu nove zalihe kuglofa, meda i vina, s obzirom na to da su sve pripremljeno u rekordnom roku prodali. Toga dana su svi zainteresovani mogli da učestvuju u radionici za izradu logoa, zastave ili nekog drugog simbola za naredni FESTIVAL KUGLOFA. Za njih su domaćini pripremili crtaće blokove i komplete boja i četkica, kao i voštnah boja.

Učesnici Festivala Mirjani Jandrić iz Obrovca dodeljeno je priznanje za najlepšu narodnu nošnju, dok je izlagačka postavka Eve Šnur iz Sremskih Karlovaca ocenjena kao najlepša. Svi učesnici povorke oslobođeni su kotizacije za učešće na Festivalu sledeće godine.

Poseban doživljaj za one koji su posetili manifestaciju bila je vožnja katamaranom, tokom koje su prijavljeni građani uživali opijeni svežinom reke Dunav i pogledom na njegove obale i panoramu Sremskih Karlovaca.

Ovogodišnji FESTIVAL KUGLOFA definitivno je bio omiljeni događaj za sve generacije posetilaca. Veliki broj osnovaca, učenika srednjih škola i gimnazija, organizovane porodične i grupne posete tokom petka, subote i nedelje svedoče tome da su dobar kuglof, vino i specifičan doživljaj razlozi zbog kojih su Sremski Karlovci u srcu ne samo Vojvođana, već i gostiju iz svih delova Srbije i regiona.

Foto galerija

Nekoliko fotografija koje ilustruju ovaj dogadjaj.

Fotograf: Mladen Sekulić